Wednesday, June 22, 2011

making kurma ayam fer evrybdy :)

AYAM MASAK KURMA RESEPI MAK DIDY

Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam, dipotong ikut suka hati

tumbuk:

3 biji bwg merah

3 biji bwg putih

2 biji cili hijau

1 inci halia

1 inci kayu manis (amek pembaris...)

3 kuntum bunga cengkih

3 biji buah pelaga

1 kuntum bunga lawang

1 pkt kecil serbuk rempah kurma (mak sy pkai adabi je ), dibancuh dgn air

1 btg serai, dititik

2 biji buah keras, ditumbuk

1 biji kentang, dibelah-belah

1 biji bawang besar, dibelah 4

1 biji buah tomato, dibelah 4

1 biji cili hijau, dibelah 2

1 mangkuk santan (nak sdp pkai klape parut..bahagi santan pekat n cair)

Minyak utk menumis

Garam dan gula secukup rasa (tp mak x syorkn pkai gula la,psl nnt kne diabetis)

p/s : mase tecik2 dulu suke sgt mkn kismis..jd mak bbh kismis kunin dlm msk kurma ni ntk bg sedap..:)

Cara-cara:

1. Panas en minyak. Tumis bahan yg da dtumbuk, rempah ratus, halia dan serai hingga naik bau.

2. Masuk en rempah kurma n buah keras. Tambah sedikit air then kacau.

3. Masuk en ayam dan kacau hingga ayam disaluti rempah dan bertukar warna

agak keputihan. Tuangkan santan dan kacau sesekali sampai mendidih. Masukkan

kentang dan masak sehingga kentang lembut.

4. bbh garam n gula sesuke hati.

5. Masukkan bawang besar dan cili hijau yg telah dibelah. Kacau sebentar dan bolehlah

dihidang dgn nasi.

6.pastu korang sental lah..

No comments:

Post a Comment